Zamiast plastrów nikotynowych kwasy omega-3

7 listopada 2014, 11:17

Zażywanie suplementów z kwasami omega-3 zmniejsza ochotę na nikotynę, a także liczbę wypalanych dziennie papierosów.



Lepsza ochrona kosztuje

6 listopada 2014, 13:06

Eksperci z Wildlife Conservation Society, Uniwersytetu w Queensland i IUCN World Commission on Protected Areas (WCPA) wzywają do zwiększenia funduszy na obszary chronione. Z przeprowadzonych przez nich badań wynika bowiem, że przeznaczenie na obszary chronione dodatkowych 46-76 miliardów dolarów rocznie pozwoli na zapewnienie na ich terenie optymalnej ochrony znajdującym się tam gatunkom roślin i zwierząt. Wymienione kwoty to zaledwie 2,5% światowych wydatków militarnych.


Osoby z nietolerancją laktozy rzadziej chorują na nowotwory płuc, piersi i jajnika

5 listopada 2014, 11:34

Osoby z nietolerancją laktozy rzadziej zapadają na nowotwory płuc, piersi i jajnika.


Tornada pojawiają się stadami

17 października 2014, 13:35

Amerykańscy meteorolodzy ostrzegają, że na terenie USA tornada coraz częściej pojawiają się grupami, a coraz rzadziej występują jako izolowane zjawiska. Wyniki badań obejmujących okres ostatnich 60 lat ukazały się właśnie w piśmie Science.


Słodkie napoje skracają telomery?

17 października 2014, 12:13

Picie słodkich napojów wiąże się ze starzeniem komórek. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco zauważyli, że telomery (ochronne sekwencje z nukleotydów, które zabezpieczają przed "przycinaniem" chromosomów po ich podwojeniu w czasie podziału komórki) białych krwinek ludzi pijących więcej słodkich napojów są krótsze.


Sok grejpfrutowy ogranicza wzrost wagi myszy na wysokotłuszczowej diecie

14 października 2014, 14:17

Sok grejpfrutowy ogranicza przyrost wagi u myszy karmionych wysokotłuszczową paszą.


Bezkofeinowa kawa również dobra dla wątroby

10 października 2014, 13:17

Bez względu na zawartość kofeiny, kawa obniża poziom enzymów wątrobowych.


Związki zaburzeń odżywiania z pewnym białkiem bakteryjnym

8 października 2014, 10:20

Badania naukowców z INSERM-u sugerują, że źródłem zaburzeń odżywiania może być białko ClpB, wytwarzane przez pewne bakterie naturalnej mikroflory jelitowej, np. pałeczki okrężnicy (Escherichia coli). Przez podobieństwa w budowie produkowane przeciwko niemu przeciwciała reagują z hormonem sytości melanotropiną.


Rośnie liczba powodzi i podtopień

8 października 2014, 08:48

Naukowcy skupieni w Union of Concerned Scientists ostrzegają, że amerykańskie miasta nadbrzeżne powinny przygotować się na coraz częstsze powodzie i podtopienia. Już teraz, w związku z globalnym ociepleniem i podnoszeniem się poziomu oceanów, częstotliwość podtopień rośnie


© azrainman

Niedoszacowana półkula południowa

6 października 2014, 05:46

Naukowcy z Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) obawiają się, że dotychczas niedoszacowywano tempa ocieplania się Ziemi. Uczeni porównali dane z pomiarów bezpośrednich z pomiarami satelitarnymi oraz modelami klimatycznymi i doszli do wniosku, że półkula południowa pochłania dwukrotnie więcej ciepła niż dotychczas sądzono


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy